HISTORIEN BAK CITIZEN

Citizen er en velkjent Japansk merkevare som er synonymt med pålitelige og innovative klokker. Med en historie som strekker seg over et århundre, har Citizen etablert seg som en av verdens ledende produsenter av armbåndsur. Men hva er historien bak dette ikoniske merket, og hvordan har det utviklet seg til det vi kjenner det som i dag?

 

Kamekichi Yamazaki

Kamekichi Yamazaki

De tidlige årene

Citizens historie begynte i 1918, da merket ble grunnlagt som «Shokosha Watch Research Institute» av Kamekichi Yamazaki i Tokyo, Japan. På den tiden var Kamakechi Yamazaki også “Chief Secretary of the Tokyo Commercial and Industrial Timepiece Cooperative”. Instituttets mål var å legge grunnlaget for industriell produksjon av mekaniske klokker i Japan. Denne oppgaven var imidlertid utfordrende på grunn av den tradisjonelle japanske tidtakingsmetoden, som var svært forskjellig fra det vestlige systemet. Dette gjorde at Japan var nølende med å omfavne mekaniske klokker og ur basert på det vestlige systemet og å utvikle de nødvendige produksjonsferdighetene.

 

Citizen

I 1930 ble Shokosha Watch Research Institute slått sammen med Schmid-selskapet, en japanskbasert produksjonsbedrift grunnlagt av den sveitsiske urmakeren Rodolphe Schmid. Dette førte til opprettelsen av Citizen som vi kjenner det i dag. Sammenslåingen av Shokoshas japanske urmakere med produksjonskapasiteten til Schmids anlegg viste seg å være en vellykket kombinasjon. Selskapet vokste raskt og ble en betydelig aktør i klokkeindustrien.

 

1924 Lommeur

1924 Lommeur                            

Mayer of Tokyo_Mr.Shimpei Goto

Mayer of Tokyo_Mr.Shimpei Goto

Navnet "Citizen" dukket først opp på skiven til et lommeur som Shokosha produserte i 1924. Det var Yamazakis nære venn Dr. Shinpei Goto, lege og etterkommer av en samuraifamilie som på den tiden var borgermester i Tokyo som fant opp navnet. Han mente at et slikt ur skulle være allment tiltalende og tilgjengelig for alle "borgere" i Japan.

Innovasjon og Milepæler 

I løpet av årene har Citizen klart å oppnå flere bemerkelsesverdige innovasjoner og milepæler som har styrket deres posisjon som pioner i klokkebransjen.

Parawater

Parawater var vurdert til en dybde på omtrent 5 bar (50 meter), og den oppnådde sitt nivå av vanntetthet takket være bruk av O-ringer laget av en spesiell gummi (butadienakrylnitril-kopolymer). Én stor O-ring var montert på klokkeskiven, og dette i kombinasjon med en omfattende modifisert kron- og tubemontering, hver med mindre O-ringer, sørget for at klokkens bevegelse var helt forseglet mot vann og støv.

 

Citizens reise som en pioner innen dykkerklokker begynte med Parawater-klokken i 1959. Dette merket begynnelsen på deres moderne dykkerur, som senere inkluderte imponerende prestasjoner som Promaster Marine i 1982 og det banebrytende 1300m Professional Diver's Watch i titan i samme år. Med lanseringen av Fugu-dykkeruret i 1989 begynte også Promaster-familien sin utvikling, og den fortsetter å være en hjørnestein i Citizens klokkesortiment.

 

Titanium til Super Titanium

1966 X8    1987.6.ATTESA

1966 X8                                                                          1987.6.ATTESA

 

I 1970 ble Citizen den første urmakeren som introduserte et titanur, nemlig det elektroniske X8 Chronometer. Dette var et betydningsfullt skritt da titan, et sterkt, lett og korrosjonsbestandig materiale, hadde fått økt oppmerksomhet takket være bruken i romfartsindustrien, inkludert Apollo oppdragene til månen. Citizen fortsatte sin titaninnovasjon ved å bruke det i urkassen på «Professional Diver» uret i 1982, og lanserte deretter sin første titan kolleksjon i 1987, kalt Attesa.

Eco-Drive

1976 Crystron Solar Cell

1976 Crystron Solar Cell

I 1976 begynte Citizen sin Eco-Drive-historie med Quartz Crystron Solar Cell. Dette var det første kvartsuret med et oppladbart batteri som kunne lades av lys fra solen eller en lampe. Batterilevetiden for de første modellene var kort, men Citizen fortsatte å forbedre teknologien. I 1996 lanserte de den første Eco-Drive-klokken, som fortsatt bruker samme grunnleggende teknologi. Denne innovasjonen gjør det unødvendig å bytte ut batterier og har formet mye av Citizens moderne klokkesamling.

Eco-Drive

Gjennom årene har Citizen etablert seg som en pålitelig følgesvenn. Deres historie vitner om vedvarende innovasjon og engasjement for å produsere kvalitetsklokker som møter de moderne behovene. Med en stolt arv og et blikk rettet mot fremtiden, fortsetter Citizen å sette standarden for klokkeindustrien. Deres historie er fortsatt i ferd med å utvikle seg med hver ny klokke de introduserer.