Slik tar du vare på klokken din

For å sikre at din klokke gir deg glede og optimal ytelse i mange år fremover, er det viktig å følge noen grunnleggende vedlikehold- og pleietips.

 

Tips for riktig vedlikehold

1. Hold klokken ren med en myk, tørr klut.

Det er viktig å holde overflaten av klokken ren fra smuss og støv. Bruk en myk, tørr klut til å tørke forsiktig over klokken for å bevare dens skjønnhet. 

 

2. Unngå kontakt med parfymer og kjemikalier.

  Unngå å påføre parfyme eller komme i kontakt med sterke kjemikalier mens du har på deg klokken, da dette kan skade tetninger, reimer eller klokkens kasse og lenke.

   

  3. Sjekk kronen.

  Kronen, som brukes til å justere klokken eller datoen, må alltid være trykket inn eller skrudd inn. Dette forhindrer at vann eller støv trenger inn i klokken.

   

  4. Unngå riper

  Klokken din kan få riper over tid, så unngå unødvendig kontakt med harde overflater som kan ripe opp kassen eller lenken.

   

  5. Ta av klokken under fysisk aktivitet.

  Når du skal utføre tyngre fysisk arbeid eller delta i aktiviteter som kan utsette klokken for støt eller vibrasjoner, anbefales det å ta av klokken.

   

  6. Vær forsiktig med lærreimer.

  Hvis klokken har en lærrem, bør du unngå å stramme den for mye eller utsette den for vann, med mindre det er spesifisert at reimen er vanntett.

   

  7. Unngå ekstreme temperatursvingninger.

  Unngå å utsette klokken for raske temperatursvingninger, da dette kan påvirke dens ytelse,samt gi kondens i uret.

   

  8. Oppbevar klokken riktig.

  Når klokken ikke er i bruk, bør den oppbevares på et tørt sted, gjerne i en klokkeboks for ekstra beskyttelse.

   

  Vedlikeholdskrav

  1. Service hvert femte år.

  For å sikre pålitelig ytelse bør klokken din få service minst hvert femte år av en profesjonell urmaker.

   

  2. Skift batteri ved behov.

  Batterier kan vare opptil to år. Hvis klokken trenger et nytt batteri, bør du få dette byttet umiddelbart for å unngå skade på urverket. Det anbefales at dette gjøres hos autorisert forhandler av klokker.

   

  3. Sjekk tetninger på vanntette modeller.

  Vanntette klokker bør få tetningene sjekket minst hvert andre år, og årlig hvis klokken brukes mens du bader for å opprettholde vanntettheten.

   

  4. Lever klokken til en autorisert forhandler av merket.

  Eventuelle nødvendige reparasjoner og vedlikehold bør utføres av en offisielt forhandler av merket for å sikre at klokken fortsetter å fungere optimalt.

   

  Hvor vanntett er klokken?

  Vanntettheten til din klokke er gravert på baksiden av kasse på klokken og er uttrykt i ATM (atmosfærer), meter og fot. Merk at denne målingen ikke samsvarer med faktisk dybde du kan senke klokken til, men tilsvarer den vanlige måleenheten brukt i urmakeri: atmosfærer (ATM). Her er en liste over ekvivalenser mellom ATM, fot og meter.

  1-2 ATM – 10 meter – 33 fot

  3 ATM – 30 meter – 100 fot

  5 ATM – 50 meter – 165 fot

  10 ATM – 100 meter – 330 fot

  20 ATM – 200 meter – 660 fot

   

  Dusjing, bading og dykking anbefales ikke, spesielt hvis klokken din har en lærreim. Det anbefales heller ikke å svømme med klokken med mindre den har en skru-krone og/eller trykknapper, spesielt ved stranden og i klimaer med betydelig temperaturforandringer. Ikke bruk klokken din når du er i dampbad eller badstue.

  Ved å følge disse tipsene for vedlikehold og pleie, kan du bidra til å sikre at din klokke forblir i topp stand og gir deg nøyaktig tid i mange år fremover.