Velkommen Gjest | Logg inn

Ring oss på telefon: 22 88 91 20


VISSTE DU AT...

 

For eksempel at verdens mest kompliserte lommeur tok produsenten 8 år å montere?

 

 

For veldig veldig lenge siden snakket man om soluret, som viste tiden ved hjelp av sol og skygge. På 1300-tallet kom timeglasset, og videre på 1400-tallet fikk vi de astronomiske urene. Men visste du at verdens første armbåndur, dagens tradisjonelle klokker, ble første gang lagd allerede i 1571?

(Verdens første armbåndsur ble lagd i 1571. Foto: Shutterstock)

 

Lommeurene ble særdeles populære på 1800-tallet med sine klassiske detaljer til vest og skreddersydde dresser. Men visste du at at det tok hele 8 år å lage verdens mest kompliserte lommeur?

 

Det skulle altså ta nesten 350 år før armbånduret, slik vi kjenner det i dag, tok verden med storm. Da gjerne med mekanisk urverk. Sammen med hippienes glansdager på 70-tallet kom også kvartsuret. Et mer presist og rimeligere ur. Hvis man ser på dagens teknologiutvikling er det kanskje litt rart å tenke på at verdens første quartsur ble lagd allerede i 1927?

 

(Verdens mest kompliserte lommeur tok produsenten 8 år å montere. Foto: Shutterstock)
 
Dagens urmakere skal både ha godt syn og være fingernemme for å håndtere klokkens små deler. Men visste du at verdens mest kompliserte armbåndur har hele 1480 deler? Presisjon og dyktighet står helt klart sentralt hos urmakerne.

(Verdens mest kompliserte armbåndsur har 1480 deler)

Dagens quartz ur er drevet av batteri hvor batteriet gjerne holder i ett til 2 år på et lite dame ur og kanskje et år ekstra på et større herreur. Sammenligner man dagens klokker med en bil, vil ett års gange på uret tilsvare en kjørelengde på 525000km hvis bilen kjører med en snitthastighet på 60 km/t.

 

Fikk du litt mer respekt for tidsmåleren du har på armen nå? Det fikk vi.