ÅRETS SKOLETID KAMPANJE ER IGANG!

Info

Can’t find the answers you’re looking for? Contact Us.

General FAQ

Q: Klokken min er 30 meter vanntett, betyr det at jeg kan dykke til 30 meters dyp med den?

A: At klokken er 3ATM eller 30 meter vanntett, betyr dessverre ikke at du kan bade med den. Denne klokken tåler ikke annet vann enn litt regn eller litt vannsprut når du vasker hendene. En klokke med 50 - 100 meter vanntetthet tåler lett svømming på overflaten, skal du dypere ned må klokken være 200 m eller mer.

 

Q: Hva er en bezel ring?

A: En Bezel er en ring som oftest sitter på toppen av kassen rundt glasset. Noen klokker har også en indre bezel som sitter rundt skiven på innsiden av kassen og under glasset på klokken. Noen typer Bezler kan snus i en eller to retninger, men andre sitter fast. 

 

Q: Hvilke glass er mest vanlig?

A: Glasset på en klokke er den klare flaten som tillater innsyn til skiven. Glasset er som oftest laget av syntetisk safirglass, vanlig glass, mineralglass eller plastikk (plexiglass).

 

Q: Hva er en indeks?

A: En indeks er et punkt på skiven som brukes i kombinasjon med en viser for å indikere for eksempel hvilken time det er.

 

Q: Hva er en kasse?

A: Kassen på en klokke er den delen som inneholder alle klokkens deler som urverk, glass og skive. Kassen er som oftest i stål, men titan, gull, platina og sølv er ikke uvanlig.

 

Q: Og en krone, hva og hvor er den?

A: Kronen er en knapp som brukes blant annet for å stille tiden og datoen, samt for å trekke opp klokken. Den er vanligvis plassert klokken tre på klokken.

 

Q: Hva betyr kronograf?

A: Navnet kronograf betyr at klokken har en funksjon som gjør at den kan brukes som en stoppeklokke. En klokke med kronograf kan vise både normal tid og tid målt med stoppeklokken samtidig.

 

Q: Klokken min er et såkalt quartz-ur, hva mener man med det?

A: Et kvartsurverk er et elektrisk urverk med en kvartskrystall som vibrerer når strøm kobles til. Et kvartsurverk krever et batteri for å gå og er generelt mer nøyaktig enn et mekanisk urverk på grunn av den høye frekvensen på en kvartskrystall.

 

Q: Men hva om jeg har et mekanisk ur..?

A: Et mekanisk urverk er uttrykket som brukes for å beskrive et urverk som går uten hjelp av elektroniske komponenter som et batteri. Urverket er bygd opp av mange deler og begynner å gå når det trekkes opp, enten automatisk eller manuelt.

 

Q: Lenke og rem - stålrem og skinnlenke eller..?

A: En lenke er en metall-reim som sitter rundt håndledd og er festet i klokkens kasse. En lenke er som regel laget av separate, fleksible ledd som kan fjernes eller settes på for å justere lengden på lenken. En skinnrem er gjerne laget av lær eller syntetisk materiale, er som oftest todelt og festes med en spenne på undersiden av håndleddet.

 

Q: Kan man ha selvlysende visere på klokken?

A: Lume - eller selvlysende materiale - stammer fra ordet luminous og er det vanlige navnet på materialet som males på deler som skive og visere. Lume tar opp lys når det er tilgjengelig og blir selvlysende i lite lys.

 

Q: Hva er en perpetual kalender?

A: Perpetual kalender, også kalt evighetskalender, er en funksjon i klokken som minimum viser dato, ukedag, måned og skuddår som minimum. Denne funksjonen justerer selv for dato og dag uavhengig av korte og lange måneder, om det er skuddår eller ikke.

 

Q: Hvor er skiven på klokken?

A: Skiven sitter inne i kassen, og er den delen av klokken viserne ved hjelp av indikatorer på skiven viser tiden på.

 

Q: Jeg har en klokke med skrukrone, hva er det?

A: Skrukrone er når kronen har gjenger og kan skrus på et matchende gjenget rør på kassen av klokken. Kronen har også en pakning som sørger for at vann ikke kommer inn i kassen via kronen når den er skrudd ned. En annen fordel med skrukrone er at krona er mer beskyttet for slag.

 

Q: Swiss Made, hva betyr det egentlig?

A: En klokke kan bare bære Swiss-Made-etiketten hvis monteringen av urverket og klokken ble startet, justert og kontrollert av produsenten i Sveits. Videre krever loven at minst 60% av verdien av urverkets deler skal ligge i Sveits. Kassen og lenken må ikke være produsert i Sveits, men delene må leveres til Sveits slik at klokken settes sammen der.

 

Q: Hva er fordelen med Titan klokke?

A: Titan er et metall som har en litt mørkere/gråere farge enn stål. Titan er lettere og sterkere enn stål og brukes ofte i dykkerklokker og øvrige sportsklokker fordi det ikke påvirkes av saltvann. Det er i tillegg allergifritt, og for de som sliter med nikkel er dette et fint alternativ.

 

Q: Hva er et urverk?

A: Urverket er motoren inne i en klokke som får den til å gå og holde tiden.

 

Q: Citizen sine klokker har Eco-Drive, men hva er det?

A: Eco Drive teknologien er utviklet av Citizen og betyr at klokkene går ikke på ordinære batterier, men har en Eco-Drive-funksjon med et oppladbart og miljøvennlig batteri. Klokken lader ikke bare på sollys, men på alle typer lys. Klokkene kan ligge mørkt i opptil 6 måneder og fortsatt gå, og batteriet har en levetid på 12-15 år.

 

Q: Hva er forskjellen på analog og digital klokke?

A: Analog i klokkesammenheng betyr at klokken viser tiden ved hjelp av visere. En digital klokke viser tiden på et LCD-display.

 

Q: Hvor er diameteren på klokken?

A: Diameteren på en klokke er målet på utsiden av kassen mellom klokken tre og ni (eksklusiv krone).

 

Q: Hvordan vedlikeholder jeg Mockberg smykkene mine?

A: 

- Oppbevar smykket i den medfølgende silkeposen/esken når du ikke bruker det.
- Unngå kontakt med vann og kjemikalier som parfyme, hudkrem og hårspray.
- Ikke oppbevar smykket på badet eller andre fuktige områder.
- Ta av smykket når du sover, soler deg, dusjer eller driver med sport. 
- Vent til du er helt tørr før du tar på deg smykket etter dusjing, bading eller påføring av olje.
- Vær OBS på at dersom du tar medisiner eller kosttilskudd kan stoff skilt ut av kroppen påvirke smykkene.
- Tørk av smykkene dine etter hvert bruk for å fjerne smuss, sminke, salter, talg, gasser mm.