Historien bak Citizen

Historien bak Citizen

Silje Slåen Bruket

|

|

2 min

Citizen er en anerkjent japansk merkevare, kjent for sine pålitelige og innovative klokker. Med over hundre års historie har Citizen etablert seg som en av verdens ledende produsenter av armbåndsur. Hva er historien bak dette ikoniske merket, og hvordan har det utviklet seg til det vi kjenner i dag? 

De tidlige årene
Citizens historie begynte i 1918, da Kamekichi Yamakazi grunnla "Shokosha Watch Research Institute" i Tokyo, Japan. På den tiden var Yamakazi også "Chief Secretary of the Tokyo Commercial and Industrial Timepiece Cooperative". Instituttets mål var å etablere grunnlaget for industriell produksjon av mekaniske klokker i Japan. Denne oppgaven var utfordrende, da den tradisjonelle japanske tidtakingsmetoden var svært forskjellig fra det vestlige systemet. Japan var derfor nølende med å omfavne mekaniske klokker og utvikle de nødvendige produksjonsferdighetene.

Kamekichi Yamazaki

Kamekichi Yamakazi

Citizen


I 1930 ble Shokosha Watch Research Institute slått sammen med Schmid-selskapet, en japansk produksjonsbedrift grunnlagt av den sveitsiske urmakeren Rodolphe Schmid. Denne sammenslåingen førte til at opprettelsen av Citizen, slik vi kjenner det i dag. Kombinasjonen av Shokoshas japanske urmakerkompetanse og Schmids produksjonskapasitet viste seg å være svært vellykket. Selskapet vokste raskt og ble en betydelig aktør i klokkeindustrien. 


Navnet "Citizen" dukket først opp på skiven til et lommeur produsert av Shokosha i 1924. Dr. Shinpei Goto, Yamakazis nære venn, lege og etterkommer av en samuraifamilie, var borgermester i Tokyo på den tiden og foreslo navnet. Han mente at et slikt ur skulle være allment tiltalende og tilgjengelig for alle "borgere" i Japan. 

1924 Lommeur

Lommeuret fra 1924

Dr. Shinpei Goto, Borgermester i Tokyo


Innovasjon & Milepæler


Gjennom årene har Citizen oppnådd flere bemerkelsesverdige innovasjoner og milepæler som har styrket deres posisjon som pioner i klokkebransjen. En av de tidlige suksessene var Parawater, en klokke vurdert til en dybde på omtrent 5 bar (50 meter). Parawater oppnådde sitt høye nivå av vanntetthet takket være bruken av O-ringer laget av en spesiell gummi (butadienakrylnitril-kopolymer). E stor O-ring var montert under klokkeskiven, og i kombinasjon med en omfattende modifisert krone- og tubemontering, hver med mindre O-ringer, sikret dette at klokkens bevegelige deler var fullstendig forseglet mot vann og støv.

Parawater

Citizen Parawater

Citizens reise som pioner innen dykkerklokker begynte med Parawater-klokken i 1959. Dette markerte starten på deres moderne dykkerur, som senere inkluderte imponerende modeller som Promaster Marine i 1982 og det banebrytende 1300m Professional Diver's Watch i titan samme år. I 1989 ble Fugu-dykkeruret lansert, og dette innledet utviklingen av Promaster-familien, som fortsatt er en hjørnestein i Citizens klokkesortiment.

Titanium til Super Titanium


I 1970 ble Citizen den første urmakeren til å introdusere et titan-ur med lanseringen av det elektroniske X8 Chronometer. Dette var et betydningsfullt skritt, ettersom titan er et sterkt, lett og korrosjonsbestandig materiale. Titan fikk økt oppmerkshomhet på grunn av sin bruk i romfartsindustrien, inkludert Apollo-oppdragene til månen. Citizen fortsatte å innovere med titan, og brukte det i urkassen på "Professional Diver"-uret i 1982. I 1987 lanserte de sin første titankolleksjon kalt Attesa.

1966 X8

1966 X8

1987.6.ATTESA

Eco-Drive
I 1976 startet Citizen sin Eco-Drive-historie med Quartz Crystron Solar Cell, verdens første kvartsur med et oppladbart batteri som kunne lades av lys fra solen eller en lampe. Selv om batterilevetiden for de første modellene var kort, fortsatte Citizen å forbedre teknologien. I 1996 lanserte de den første Eco-Drive-klokken, som fortsatt bygger på den samme grunnleggende teknologien. Denne innovasjonen eliminerer behovet for batteribytte og har vært avgjørende for utviklingen av Citizens moderne klokkesamling.

1976 Crystron Solar Cell

1976 Crystron Solar Cell

Veien videre


Gjennom årene har Citizen etablert seg som en pålitelig følgesvenn, kjent for vedvarende innovasjon og engasjement for å produsere kvalitetsklokker som oppfyller moderne behov. Med en stolt arv og et fremtidsrettet perspektiv fortsetter Citizen å sette standarden i klokkeindustrien. Deres historie utvikler seg kontinuerlig med hver nye klokke de introduserer.

Eco-Drive

Tsuyosa Automatikk Stål/Sort 40mm

BESTSTSELGERE