Slik tar du vare på klokken din

Slik tar du vare på klokken din

Silje Slåen Bruket

|

|

3 min

En klokke kan være en pålitelig følgesvenn og et stilig tilbehør i mange år. 
For å bevare dens verdi og funksjonalitet, er det avgjørende å utføre riktig vedlikehold. 
Her er noen enkle, men effektive tips for å ta vare på klokken din.

💡 Visste du at?

Citizen var de første til å lage klokker med kvarts og titan! Allerede i 1976 lanserte Citizen de første lysdrevne klokkene med sin egenutviklede Eco-Drive-teknologi, og gjorde dermed miljøbevissthet til en kjerneverdi.

8 tips for vedlikehold#1: Hold klokken skinnende ren

Det er viktig å holde overflaten av klokken ren fra smuss og støv. Bruk en myk og tørr klut til å tørke forsiktig over klokken for å bevare dens skjønnhet.


#2: Unngå kontakt med kjemikalier

Unngå å påføre parfyme eller komme i kontakt med sterke kjemikalier mens du har på deg klokken, da dette kan skade tetninger, reimer eller klokkens kasse og lenke.


#3: Sjekk kronen

Kronen, som brukes til å justere klokken eller datoen, må alltid være  trykket eller skrudd inn . Dette forhindrer at vann eller støv trenger inn i klokken.


#4: Unngå riper

Klokken din kan få riper over tid, så unngå unødvendig kontakt med harde overflater som kan ripe opp kassen eller lenken.

😍 Ved å følge disse tipsene for vedlikehold og pleie, kan du bidra til å sikre at din klokke forblir i topp stand og gir deg nøyaktig tid i mange år fremover!


#5: Ta av klokken under fysisk aktivitet

Når du skal utføre tyngre fysisk arbeid eller delta i aktiviteter som kan utsette klokken for støt eller vibrasjoner, anbefales det å ta av klokken.


#6: Vær forsiktig med lærreimer

Hvis klokken har en lærrem, bør du unngå å stramme den for mye eller utsette den for vann, med mindre det er spesifisert at reimen er vanntett.


#7: Unngå store temperatursvingninger

Unngå å utsette klokken for raske temperatursvingninger, da dette kan påvirke dens ytelse, samt gi kondens i uret.


#8: Oppbevar klokken riktig

Når klokken ikke er i bruk, bør den oppbevares på et tørt sted, gjerne i en klokkeboks for ekstra beskyttelse.

Vedlikeholdskrav#1: Service hvert 5. år


For å sikre pålitelig ytelse bør klokken din få service minst hvert femte år av en profesjonell urmaker.
#3: Sjekk tetninger på vanntette modeller


Vanntette klokker bør få tetningene sjekket minst hvert andre år, og årlig hvis klokken brukes mens du bader for å opprettholde vanntettheten.

#2: Skift batteri ved behov


Batterier kan vare opptil to år. Hvis klokken trenger et nytt batteri, bør du få dette byttet umiddelbart for å unngå skade på urverket. Det anbefales at dette gjøres hos autorisert forhandler av klokker.


#4: Lever klokken til en autorisert forhandler av merket


Eventuelle nødvendige reparasjoner og vedlikehold bør utføres av en offisielt forhandler av merket for å sikre at klokken fortsetter å fungere optimalt.

Remmer & lenker


Klokker med stållenker leveres med full lengde og riktig antall lenkedeler. For å tilpasse klokken til håndleddet ditt, kan det være nødvendig å fjerne en eller flere lenkedeler. Vi anbefaler at denne justeringen utføres av en autorisert urmaker for å sikre riktig tilpasning og unngå skade.


Hvis du ønsker å endre uttrykk på klokken eller skifte reim, kan du også gjøre dette. Vi har et stort utvalg av ulike reimer tilgjengelig hos oss for å gi klokken din et nytt utseende.

Klokker & vann


Vanntettheten til din klokke er gravert på baksiden av kassen på klokken og er uttrykt i ATM (atmosfærer), M (meter) og fot. Merk at denne målingen ikke samsvarer med faktisk dybde du kan senke klokken til, men tilsvarer den vanlige måleenheten brukt i urmakeri: atmosfærer (ATM). 


Her er en liste over ekvivalenser mellom ATM, fot og meter:

ATM Meter Fot
1-2 ATM 10 meter 33 fot
3 ATM 30 meter 100 fot
5 ATM 50 meter 165 fot
10 ATM 100 meter 330 fot
20 ATM 200 meter 660 fot

Hvor vanntett er klokken?


For å bevare klokken din anbefales det å unngå dusjing, bading og dykking, spesielt hvis den har en lærreim. Svømming med klokken bør også unngås med mindre den er utstyrt med en skru-krone og/eller trykknapper, spesielt i strandmiljøer eller ved betydelige temperaturforandringer. Det er også best å unngå å bruke klokken i dampbad eller badstuer. Disse forholdsreglene bidrar til å forlenge klokkens levetid og opprettholde dens funksjonalitet.

Service


Hos oss er din klokke i trygge hender! Våre urmakere er ikke bare eksperter i sitt fag, men de har også en solid utdannelse og mange års erfaring som garanterer høy kvalitet på arbeidet de utfører. Med et skarpt øye for detaljer og en dyp forståelse for klokkens mekanikk, kan de håndtere service og reparasjon av nesten alle typer klokker.


Har din klokke behov for service? Ikke nøl med å ta kontakt med oss på 22 88 91 20 og tast 2 for å komme til serviceavdelingen eller kontakt oss via kontakt-skjemaet.


Vi ser frem til å hjelpe deg med å holde klokken din i topp stand.